OPDRACHTGEVER
Nieuwe Veste & Zuiderwaterliniefestival

OPDRACHT
In samenwerking met SMO Breda organiseerde Nieuwe Veste theaterworkshops, waar naast cliënten van SMO, iedereen aan mocht deelnemen.

Nieuwe Veste vroeg mij alle deelnemers in hun kracht te verbeelden. De helft van de geportretteerden leefde ooit op de rand van de maatschappij.

WERKZAAMHEDEN
conceptontwikkeling // productie // strategie

Om de maatschappelijke impact van het project te vergroten, betrok ik 58 leerlingen van basisschool St.Joseph in Breda bij deze opdracht. Met een kunst-educatieve workshop zijn de leerlingen van de St.Josephschool uitgedaagd om een creatief antwoord te geven op de vraag: waar haal je de kracht vandaan als je niet meer op eigen benen kunt staan ?

De deelnemers van de theaterworkshop werden gevraagd om elkaars krachten te benoemen en deze te vertalen in de eigenschappen van verschillende dieren. Deze dieren werden de inspiratiebronnen voor de papieren kostuums die de kinderen voor hen maakten.  Binnen 2 lesuren en met een budget van 28 euro voor materialen, waren alle 17 kostuums binnen 1,5 uur klaar.

Hierna werd elke deelnemer gevraagd om een gebeurtenis op te schrijven die veel impact had op zijn of haar leven. Tijdens de tentoonstelling waren deze persoonlijke verhalen te lezen aan de binnenzijde van de installatie. De vraag wie welk verhaal heeft geschreven blijft open.

De tentoonstelling was te zien tijdens de Open Monumentendagen in de Grote Kerk van Breda, Bibliotheek de Nieuwe veste, het Zuiderwaterliniefestival en Festival La Breda.

TEAM

projectmanagement
Ellis Pijnenborg (Nieuwe Veste)

assistentie fotografie
Mickey Balkema
Rian Jolie

kostuums
Groep 8, 2017/2018 St.Josephschool Breda

visagie 
Linda Vreeburg
Sascha Bodewes

ontwerp installatie
Ellis Pijnenborg ism De Houtbroeders

bouw installatie
De Houtbroeders

met dank aan
Angelique van Dongen
Hans Meertens