OPDRACHTGEVER
Nieuwe Veste & Zuiderwaterliniefestival
 
OPDRACHT
1. Concept en fotografie van 17 portretten.
2. Concept presentatie tentoonstelling portretten.
Criterium: zet de deelnemers in hun kracht. De helft van de geportretteerden leefde ooit op de rand van de maatschappij.
 
WERKZAAMHEDEN
conceptontwikkeling // productie // styling // fotografie // postproductie //sociale innovatie
 
Om de maatschappelijke impact van het project te vergroten, betrok ik 58 leerlingen van basisschool St.Joseph in Breda bij deze opdracht. Met een kunst-educatieve workshop zijn de leerlingen uitgedaagd om een creatief antwoord te geven op de vraag: Waar haal je de kracht vandaan als je niet meer op eigen benen kunt staan ?
 
De deelnemers werden gevraagd om elkaars krachten te benoemen en deze te vertalen in de eigenschappen van verschillende dieren. Deze dieren werden de inspiratiebronnen voor de papieren kostuums die de kinderen voor hen maakten. Zo ontstond de titel TOTEM. Binnen 2 lesuren en met een budget van 28 euro voor materialen, waren alle 17 kostuums binnen 1,5 uur klaar.
 
Hierna vroeg ik elke deelnemer om een gebeurtenis op te schrijven die veel impact had op zijn of haar leven. Tijdens de tentoonstelling waren deze persoonlijke verhalen te lezen aan de binnenzijde van de installatie. De vraag wie welk verhaal heeft geschreven blijft open.
 
De tentoonstelling was te zien tijdens de Open Monumentendagen in de Grote Kerk van Breda, Bibliotheek de Nieuwe veste, het Zuiderwaterliniefestival en Festival La Breda.
 
TEAM
 
projectmanagement
Ellis Pijnenborg (Nieuwe Veste)
 
assistentie fotografie
Mickey Balkema
Rian Jolie
 
kostuums
Groep 8, 2017/2018 St.Josephschool Breda
 
visagie 
Linda Vreeburg
Sascha Bodewes
 
ontwerp installatie
Ellis Pijnenborg ism De Houtbroeders
 
bouw installatie
De Houtbroeders
 
dank
Angelique van Dongen
Hans Meertens